Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.06.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.06.2021 ora 07.00 – 16.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Argeș, Ialomița, Siret, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Someșului, Mureșului, Târnavelor, Prutului, pe cele din Dobrogea și afluenții Prutului, relativ staționare pe râurile din bazinele superioare ale Someșului Mic, Crișurilor, Arieșului și pe cursul mijlociu și inferior al Prutului și în scădere pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale și creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE, s-au înregistrat pe unii afluenți ai Siretului și Prutului, ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Arieș, Târnave, Vedea, Argeș mijlociu și inferior, Ialomița, Bistriţa, Moldova, Suceava, bazinele superioare ale Jiului, Buzăului, bazinele superioare și mijlocii ale Mureșului și Oltului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Bistra, Cerna,  Bârlad și Jijia.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Biruinţa – Biruința (150+42)-jud.CT, Agapia – Filioara (200+10)-jud.NT, Prut – Oroftiana (370+3)-jud.BT și Prut – Rădăuți Prut (290+2)-jud.BT.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Cracău la stația hidrometrică Magazia (130+35)-jud.NT.
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate. 
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 53 din 15.06.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş)  în intervalul 15.06.2021 – 16.06.2021 a fost în scădere, având valoarea de 5650 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere uşoară pe sectoarele Gruia – Calafat şi Giurgiu – Olteniţa, relativ staţionare la Zimnicea şi Călăraşi şi în scădere pe sectoarele Bechet – Tr. Măgurele şi Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.06.2021 ora 07.00 – 17.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului și Jiului, unde vor fi în scădere și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale și creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri din jumătatea de est a țării și zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ prognozate sub formă de aversă și a propagării viiturilor formate anterior.
Se vor situa peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Biruința-Biruința (150+40) – jud.CT, Cracău – Slobozia (250+10)-jud.NT și Prut – Rădăuți Prut (290+30)-jud.BT.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 53 din 15.06.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoareleGruia – Calafat și Oltenița – Hîrșova, relativ staționare pe sectorul Bechet – Giurgiu și la vadu Oii și în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.