Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
15.05.2021 ora 07.00 – 16.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Someșul Mic, Crișuri, Arieș și numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Begăi, Timişului și pe cursurile inferioare ale Bârzavei, Carașului, Nerei și Cernei.
Pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut şi pe cele din Dobrogea debitele au fost staţionare, iar pe celelalte râuri au fost în general în scădere. 
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș (exceptând Târnavele), Bega, Timiș, Gilort, Prahova, bazinele superioare ale Jiului și Ialomiței, unii afluenți din bazinul inferior al Oltului, cursul inferior al Crasnei, pe cele din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Moravița, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad și pe unii afluenți ai Prutului.
Se situează peste COTA DE INUNDAȚIE râul Crasna la stația hidrometrică Domănești  (500+21)-jud.SM, respectiv peste COTA DE ATENȚIE stația hidrometrică Berveni (490+74)-jud.SM (sectoare îndiguite). 
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ  pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.05.2021 – 16.05.2021 a fost în creștere, având valoarea de 6300 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Tulcea și în scădere pe sectorul Calafat – Tr. Măgurele.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
16.05.2021 ora 07.00 – 17.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu și bazinul mijlociu și inferior al Oltului și în general staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din zonele de deal și munte din vestul și sudul țării datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Se va situa peste COTA DE INUNDAȚIE râul Crasna la stația hidrometrică Berveni (590+10)-jud.SM, repectiv peste COTA DE ATENȚIE stația hidrometrică Domănești  (400+80)-jud.SM  (sectoare îndiguite) ca urmare a propagării viiturii create anterior.  
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere la Gruia și pe sectorul Giurgiu –  Tulcea şi în scădere pe sectorul Calafat – Zimnicea.