Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
15.05.2020 ora 07.00 – 16.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Someșul Mare, bazinul superior al Izei, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării, cursul mijlociu și inferior al Prutului și cursul inferior al Mureșului, unde au fost în creștere numai prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Siret, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Someșului Mic, bazinul superior al Jiului și cursul superior al Prutului și afluenții acestuia, unde au fost în scădere.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitaţiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de munte, în special din nordul Moldovei.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30 – 90% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Someșul Mic, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Târnava Mare, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Olt inferior, Ialomița (exceptând Prahova), bazinul superior al Argeşului, pe afluenţii Jiului inferior, Siret (exceptand cursul superior al Moldovei, bazinul superior și mijlociu al Bistriţei), și pe cursul inferior al Prutului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15 – 16.05.2020 a fost staționar,  având valoarea de 3400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Corabia și în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
16.05.2020 ora 07.00 – 17.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Mureşului și Prutului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Tur, Siret, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, bazinele superioare ale Timișului, Nerei, Cernei, Jiului, Oltului și cursul superior și mijlociu al Prutului și afluenții acestuia, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitaţiilor slabe prevăzute sub formă de aversă pe unele râuri mici din zonele de munte, în special din nordul, vestul și centrul țării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere ușoară (3450 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, staționare la Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.