Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.04.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.04.2021 ora 07.00 – 16.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creştere, exceptând râurile din bazinul hidrografic Jiu, bazinele superioare ale Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Vedei, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Trotușului, Bistriței, Moldovei, Sucevei, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuș, Crasna, Crișuri, Târnava Mică, Bega, Suceava, bazinele superioare ale Barcăului, Argeșului, Ialomiței, Moldovei, bazinele superioare și mijlociii al Oltului, Bistriței, Trotușului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Cerna, Bârlad și pe afluenții Prutului.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Crasna la stația hidrometrică Domănești (400+50)-jud. SM (sector îndiguit).
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.04.2021 – 16.04.2021 a fost staționar, având valoarea de 5200 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia, în scădere pe sectoarele Calafat – Zimnicea și Cernavodă – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Giurgiu – Călărași.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.04.2021 ora 07.00 – 17.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile Someșului, Siretului, cursurile mijlocii și inferioare ale Vișeului, Izei, Turului, Someșului Mare, Someșului Mic, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Begăi, afluenților de dreapta ai Siretului, cursul mijlociu al Oltului, cursurile inferioare ale Timișului, Barcăului, Moraviței, Crașului, Nerei, Cernei, Vedei, Argeșului, Ialomiței și cursul superior al Prutului, unde vor fi în creștere ca urmare a propagării.
Pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad și Jijia debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite, ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din jumătatea de vest a țării.
Se va situa peste COTA DE ATENȚIE râul Crasna la stația hidrometrică Domănești (400+30)-jud. SM (sector îndiguit).
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.