Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.03.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.03.2020 ora 07.00 – 16.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând cursul superior al Prutului şi cursul inferior al Siretului, unde au fost în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Prut (exceptând cursul superior), Bârlad şi pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staţionare.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței au fost în restrângere şi diminuare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Mureș (exceptând Târnavele), Caraș, Nera, Motru, Gilort, bazinele superioare ale Jiului, Prahovei, Sucevei, Moldovei, bazinul superior și mijlociu al Bistriței, pe unii afluenţi ai Oltului inferior (Olănesti, Luncavăţ), şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe unii afluenți ai Jiului inferior (Coșuștea, Amaradia, Raznic) şi ai Oltului mijlociu şi inferior (Pârâul Nou, Hârtibaciu, Cungrișoara, Beica).
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.03.2020 – 16.03.2020 a fost  în scădere,  având  valoarea  de  6700  m3 /s, sub media  multianuală a  lunii  martie  (6800 m3 /s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Călărași și în creștere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
    
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.03.2020 ora 07.00 – 17.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând cursul superior al Prutului unde vor fi în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Prut (exceptând cursul superior), Bârlad şi pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staţionare.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței vor fi în diminuare și restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
 b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea.