Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.01.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.01.2019 ora 07.00 – 16.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului și Crișurilor și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, cursurile superioare Trotușului și Prutului și pe râurile din Dobrogea şi sub 30% din mediile multianuale, izolat, în bazinul Moraviței, în bazinul superior al Argeșului și pe unii afluenți ai Bârladului.
Formațiunile de gheață existente în majoritatea bazinelor hidrografice au fost în extindere și intensificare pe râurile din nordul, centrul și estul țarii, iar pe celelate râuri s-au menținut fără modificări importante.
S-a intensificat curgerea de năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile din vestul, nordul și centrul țării. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.01 – 16.01.2019 a fost staţionar, având valoarea de 3700 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Giurgiu – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Zimnicea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.01.2019 ora 07.00 – 17.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului și Crișurilor și cursul superior al Prutului, unde vor în creștere prin propagare.
Sunt posibile creşteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din vestul țării, ca urmare a precipitaţiilor slabe prognozate şi cedarii apei din stratul de zăpadă. 
Formațiunile de gheață existente în majoritatea bazinelor hidrografice se vor menține fără modificări importante pe râurile din jumătatea de est a țării și vor fi în diminuare și ușoară restrângere pe celelalte râuri.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere la Gruia şi pe sectorul Călăraşi – Tulcea  şi în creştere pe sectorul Calafat – Olteniţa.