Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.07.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.07.2019 ora 07.00 – 15.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând Crişurile unde au fost în creştere uşoară datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efect de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite s-au semnalat şi pe unele râuri din zonele de deal şi munte din nordul şi centrul ţării ca şi pe cele din Dobrogea, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă căzute in interval (izolat mai insemnate cantitativ) şi propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul Prutului, cursul inferior al Argeșului şi pe afluenţii Prahovei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat,  Bârlad, afluenții Prutului şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Niraj, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Domald, Secaș, Sebeş, Râul Mare).
În interval au fost emise 10 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE şi 2 AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14.07 – 15.07.2019 a fost în scădere, având valoarea de 3800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și pe sectorul Olteniţa – Tulcea și în creştere pe sectorul Bechet – Giurgiu. 
 
  Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.07.2019 ora 07.00 – 16.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, pe râurile din bazinele Siret şi Prut, şi numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Crişurilor.
Pe celelalte râuri vor fi relativ staţionare.
Ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de averse torențiale prognozate şi propagării sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri pe unele râuri mici aferente zonelor de deal și munte, cu precădere din jumătatea de est a țării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în general în scădere exceptând sectorul Bechet – Călăraşi unde vor fi relativ staționare.