Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.07.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, bazinele superioare ale Someșului Mare, Mureșului, Târnavelor și Oltului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori mai mari de 100% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Târnava Mică, Timiș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Argeșului și Jijiei, unii afluenți ai Oltului superior și mijlociu şi afluenţii Buzăului, unde se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare și râurile din bazinul hidrografic Bârlad, unde se situează la valori cuprinse între 10-30% din mediile multianuale lunare.
În interval au fost emise trei ATENŢIONǍRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14 – 15.07.2018 a fost în scădere, având valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Vadu Oii și în creștere la Calafat  și pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.07.2018 – 16.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, bazinele superioare ale Someșului Mare, Mureșului, Târnavelor, Oltului, Trotușului, Bistriței, Moldovei și Sucevei, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal şi de munte din nordul, centrul și estul ţǎrii ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, izolat însemnate cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galaţi şi staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.