Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.06.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.06.2021 ora 07.00 – 15.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, sub formă de aversă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței, cursul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Arieș, Târnava Mică, Vedea, Argeș, Ialomița, Bistriţa, Moldova, Suceava, bazinele superioare ale Jiului, Buzăului, bazinul superior și mijlociu al Oltului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Bistra, Cerna,  Rm. Sărat, Bârlad și Jijia.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Biruința la stația hidrometrică Biruința (150+40)-jud. CT.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate. 
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 52 din 14.06.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet şi     Olteniţa – Tulcea și în creștere pe sectorul Corabia – Giurgiu.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.06.2021 ora 07.00 – 16.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Barcău, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, bazinul inferior al Oltului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și formarea de viituri rapide, cu efecte de inundații locale și creșteri importante de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din jumătatea de est a țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, însemnate cantitativ și cu caracter torențial.
Se va situa peste COTA DE ATENȚIE râul Biruința la stația hidrometrică Biruința (150+30) – jud. CT.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 52 din 14.06.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Călărași – Tulcea și în creștere pe sectorul Zimnicea – Oltenița.