Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinul hidrografic Trotuș, unde au fost în creștere datorită precipitrațiilor căzute în interval și propagării și cursul mijlociu al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și cursul superior al Prutului, cursurile inferioare ale Mureșului, Timișului și Prutului, unde au fost în scădere.
Creşteri rapide de niveluri şi debite datorită precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din Banat, Oltenia şi pe cele din zonele de deal şi de munte. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Crişul Negru, Crişul Repede, Târnave, Iara, Moraviţa, Caraş, Cerna, Timiș superior, Siret (exceptând bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei), Bârlad şi Prut.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14 – 15.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 5600 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea și Hârșova – Tulcea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Cernavodă.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.05.2018 – 16.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca efect al precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Vedea, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, Jijia, cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței, Bistriței, Moldovei, Sucevei și cursul superior al Prutului, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu atingerea şi depăşirea COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din vestul, sudul şi centrul ţării, precum şi zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai importante cantitativ.
Intră în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr.28 din 14.05.2018.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Giurgiu şi Brăila – Tulcea şi în creștere pe sectorul Oltenița – Vadu Oii.