Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.03.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
14.03.2020 ora 07.00 – 15.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Moraviţa, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței au fost în restrângere, diminuare şi eliminare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș (exceptând Someșul Mic), Crișul Negru, Mureș (exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Târnavelor), Bârzava, Caraș, Nera, Motru, Gilort, bazinele superioare ale Jiului, Prahovei, Sucevei, Moldovei, Buzăului, bazinul superior și mijlociu al Bistriței, pe unii afluenţi ai Oltului inferior (Olănesti, Luncavăţ), şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe unii afluenți ai Jiului inferior (Coșuștea, Amaradia, Raznic) şi ai Oltului mijlociu şi inferior (Pârâul Nou, Hârtibaciu, Cungrișoara, Beica).
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14.03.2020 – 15.03.2020 a fost  în scădere,  având  valoarea  de  6800  m3 /s, peste media  multianuală a  lunii  martie  (6800 m3 /s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
 
   
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
15.03.2020 ora 07.00 – 16.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Moraviţa, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Sunt posibile ușoare creșteri de debite pe unele râuri mici din sudul și sud-vestul țării datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței vor fi în diminuare și restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Olteniţa şi în creștere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.