Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
14.03.2019 ora 07.00 – 15.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului, Timișului și Bârzavei, unde au fost în creştere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Crișurilor, Someșului Mic și Arieșului, unde au fost relativ staţionare.
Debitele se situează în general la valori peste mediile multianuale lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Negru, Târnava Mare, Bârzava, Moravița, Vedea, Argeş, Ialomiţa Bârlad, Prut, pe râurile din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișului Repede, Crișului Alb, Jiului, Oltului și bazinul superior al Timișului.  
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal) existente, izolat, în bazinele superioare ale Lotrului şi Bistriţei au fost în restrângere și diminuare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14 – 15.03.2019 a fost în creștere, având valoarea de 5800 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul  Corabia – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
15.03.2019 ora 07.00 – 16.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur, Lăpuș, unde vor fi în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Crasna, Barcău, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale râurilor: Someș, Crișuri, Mureș, Someșul Mic, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Olt, afluenții de dreapta ai Siretului, unde vor fi relativ staționare.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri mici din nordul Transilvaniei și zonele de munte.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal) existente în bazinele superioare ale Lotrului şi Bistriţei vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (6000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Corabia şi în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.