Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.02.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Bârlad, Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Buzău, bazinul mijlociu şi inferior al Oltului şi pe râurile din Dobrogea şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Se situează peste COTA DE ATENŢIE râul Crasna la s.h. Domăneşti (400+25)-jud. SM.
În interval s-a situat peste  COTA DE ATENŢIE râul Crasna la s.h. Berveni (490+9)-jud.SM.
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării, au fost în diminuare, restrângere şi eliminare.
Debitele se situează în general la valori peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someș, Crişuri, Mureș (exceptând Arieșul), Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Ialomița (exceptând Prahova), Prut, Bârlad, cursul superior al Siretului şi pe râurile din Dobrogea, unde au valori cuprinse între 30-90% din acestea.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14.02.2018 – 15.02.2018 a fost în scadere, având  valoarea de 7300 m3/s,  peste  media  multianuală  a  lunii  februarie  (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, în creştere pe sectorul Bechet – Hârșova și relativ staționare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.02.2018 – 16.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale: Jiului, Oltului, Vedei, Argeşului, Ialomiţei, Buzăului, Bârladului, Trotuşului, Putnei, Rm. Sărat şi  râurile din Dobrogea, unde vor fi în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri şi Mureş, debitele vor fi în scădere
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi de munte din sudul şi estul ţării, datorită efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. 
Se va mai situa la COTA DE ATENŢIE râul Crasna la s.h.Domăneşti (400)-jud. SM.
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet,  în creștere pe sectorul Corabia – Galaţi şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.