Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
13.12.2018 ora 07.00– 14.12.2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând cursurile inferioare ale Crișului Negru și Crișului Alb, unde au fost în ușoară creștere datorită  propagării. 
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare și cursul superior al Prutului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Caraş, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) existente pe râurile din estul, centrul țării și izolat în nord-vestul țării s-au menținut fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13 – 14.12.2018 a fost staționar,  având  valoarea  de 3200  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii   decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere uşoară  pe sectorul Gruia –  Zimnicea, staţionare la Giurgiu  și în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
14.12.2018 ora 07.00 – 15.12. 2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Formațiunile de gheață se vor menține fără modificări importante.
Se va intensifica curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri din nord-estul și sud – vestul țării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară creştere (3250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Olteniţa, staţionare la Călaraşi şi Tulcea și în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă – Isaccea.