Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.09.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
13.09.2021 ora 07.00 – 14.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Crișul Negru, Crișul Alb, Moldova, Bistrița, cursul Prutului, cursul mijlociu și inferior al Mureșului unde au fost în ușoară scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursurile râurilor Someșul Mic, Sabar, Dâmbovița, Ialomița și pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Crișuri, Bega Veche, Bistra, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Tazlău, Bârlad, pe râurile mici din bazinul superior al Argeșului și  bazinul inferior al Oltului, pe afluenții Prutului și pe unii afluenți ai Mureșului (Gurghiu, Luț, Comlod, Iara, Feernic, Sebeș, Strei, R. Mare, Troaș).
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDOLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13.09.2021 – 14.09.2021 a fost în scădere, având  valoarea  de  3300 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
14.09.2021 ora 07.00 – 15.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare exceptând cursul Prutului, cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb și Mureșului unde vor fi în scădere. Pe râurile mici, din zona de  munte aferentă bazinelor superioare ale râurilor: Someșul Mare, Mureș, Olt, Argeș, Ialomița, Buzău, Suceava, Moldova, Bistrița și Trotuș debitele vor fi în ușoară creștere datorită precipitațiilor prognozate.
Sunt posibile creșteri ușoare, izolate, de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele montane, în special din nord – estul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.