Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.06.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.06.2021 ora 07.00 – 14.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cu caracter torențial,  și propagării,  exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Crișul Alb, Bega, Timiș, Moravița, Caraș, bazinele superioare și mijlocii ale Barcăului, Crișului Repede, Crișului Negru, Arieș și Bârzavei cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului și Târnavei unde au fost în ușoară scădere și râurile din bazinele hidrografice Bârlad și Prut, bazinele mijlocii și inferioare ale râurilor Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița și pe cursul Siretului unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Vedea, Ialomița, bazinul inferior al Argeșului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice:Tur, Barcău, Crișul Pietros, Bistra, Cerna,  Rm. Sărat, Bârlad și Jijia.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Biruința la stația hidrometrică Biruința (150+40) – jud. CT.
În interval a fost peste COTA DE ATENȚIE râul Homorod(Ciucaș) la stația hidrometrică Dumbrăvița (250+32)-jud. BV     
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate. 
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 51 din 13.06.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în staționar (5800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Tulcea și în creștere la Calafat.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.06.2021 ora 07.00 – 15.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Arieș, bazinele superioare ale Mureșului, Oltului, Sucevei, Moldovei, Bistriței și Trotușului și în bazinul mijlociu al Oltului. Pe râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița Caraș, Nera, Cerna, în bazinul mijlociu și inferior al Mureșului și pe râurile din Dobrogea debitele vor fi în scădere, iar pe celelalte râuri vor fi în relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și formarea de viituri rapide, cu efecte de inundații locale și creșteri importante de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul, centrul și estul țării, datorită precipitațiilor, însemnate cantitativ, sub formă de aversă, cu caracter torențial, prognozate.
Se va situa peste COTA DE ATENȚIE râul Biruința la stația hidrometrică Biruința (150+20) – jud. CT.
 Va fi în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 51 din 13.06.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Tr. Măgurele – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Bechet – Corabia.