Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Crişul Negru, Crişul Repede, Târnave, Iara, Moraviţa, Caraş, Cerna, Siret (exceptând bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei), Bârlad şi Prut.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13 – 14.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 5900 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi  Călăraşi – Tulcea şi în creştere pe sectorul Bechet – Olteniţa.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.05.2018 – 15.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca efect al precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş şi râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri  rapide şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă,  mai importante cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Brăila – Tulcea şi în creștere pe sectorul Bechet – Vadu Oii.