Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
12.12.2018 ora 07.00 – 13.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crișul Negru, Bega, Timiș și Bârzava, unde au fost în creștere ca urmare a propagării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Caraş, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) s-au menținut fără modificări importante.
S-a intensificat curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri din vestul și centrul țării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12 – 13.12.2018 a fost staționar,  având  valoarea  de 3200  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii   decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
13.12.2018 ora 07.00 – 14.12. 2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Formațiunile de gheață se vor menține fără modificări importante.
Se va intensifica curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri din jumătatea de nord a Moldovei și zonele de munte.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat și Tr. Măgurele – Zimnicea, relativ staționare pe sectorul Bechet – Corabia şi  în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.