Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.08.2020 ora 07.00 – 13.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur,Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și cursul inferior al Prutului unde au fost în ușoară scădere, iar pe cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Negru și Crișului Alb au fost în ușoară creștere datorită propagării.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și creșteri izolate de debite și niveluri s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, din  centrul și sud – estul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul Prutului aval Ungheni și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Bârlad, Rm. Sărat, Jijia, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, unii afluenți ai râului Vedea (Cotmeana, Pârâul Câinelui) şi pe unii afluenți ai Argeșului (Vâlsan, Râul Doamnei, Dâmbovnic).
 În interval au fost emise opt ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.08 – 13.08.2020 a fost staţionar, având valoarea de 5800 m3/s, peste media multianuală a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.08.2020 ora 07.00 – 14.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri și Mureș unde vor fi în ușoară scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sudul și estul țării datorită precipitațiilor sub formă de aversă prognozate. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, în creștere pe sectorul Bechet –Galaţi și relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.