Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
12.07.2021 ora 07.00 – 13.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, Mureș, cursurile superioare ale Someșului Mic, Buzăului și Prutului, unde vor fi în scădere ușoară și cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului Mic și Buzăului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Someșul Mic, Prahova, bazinele superioare ale Bistriței, Putnei, cursurile superioare ale Someșului, Crișului Alb, unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Timiș, Moravița, Nera, unii afluenți ai Crișului Negru (Holod, Teuz).
În interval au fost emise 2 AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și 12  ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În interval s-au situat peste COTA DE ATENȚIE râul Slănic la stația hidrometrică Vărbilău (140+28)-jud.PH.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.07.2021 – 13.07.2021 a fost staționar, având valoarea de 3900 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere uşoară la Gruia şi în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
13.07.2021 ora 07.00 – 14.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Mureș și cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere ușoară.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, pe unele râuri mici, îndeosebi din zona de deal și de munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, staționare pe sectorul Corabia – Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița – Tulcea.