Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.07.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.07.2019
ora 07.00 – 13.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Someșul Mic, Crișul Repede, Târnave, cursul mijlociu și inferior al Ialomiței, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Siret, cele din Dobrogea, bazinul superior al Argeșului și afluenții din bazinul mijlociu și inferior al acestuia, afluenții Ialomiței mijlocii și inferioare, afluenții Oltului inferior, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții acestuia, unde au fost relativ staționare.
Creșteri izolate de niveluri și debitele s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul și nord-estul țării ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior al Oltului, cursul inferior al Argeșului şi pe afluenţii Prahovei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Rm. Sărat, pe afluenții Bârladului şi Prutului şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Niraj, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Domald, Secaș, Sebeş, Râul Mare).
Se situează peste COTA DE ATENŢIE râul Prut la staţia hidrometrică Şiviţa (360+3)-jud.GL.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.07 – 13.07.2019 a fost staționar, având valoarea de 3900 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.07.2019
ora 07.00 – 14.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Moravița, Caraș, Nera, bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor, Someșului Mic, Arieșului, Timișului, Cernei, în scădere pe râurile din bazinele superioare și mijlocii ale Mureșului, Oltului, bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului și Someșului Mic și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de niveluri și debitele pe unele râuri vestul , sud – vestul și nordul țării, precum și zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi relativ staționare pe sectorul Gruia – Bechet și în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.