Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu inferior, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut superior şi mijlociu şi pe râurile din Dobrogea.
Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere uşoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna şi din bazinele superioare şi mijlocii ale Timişului şi Jiului unde au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Crasna, Crişul Repede, Iara, Cerna, Suceava, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, unii afluenţi ai Someșului Mare, Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului, Prutului, bazinele superioare ale Timișului și Argeşului și bazinul inferior al Oltului.
În interval au fost emise trei ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12 – 13.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 6100 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Giurgiu – Tulcea, în creştere pe sectorul Calafat – Tr.Măgurele şi staţionare la Zimnicea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.05.2018 – 14.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din Crişana şi Banat unde vor fi în scădere uşoară.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri  rapide şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă,  mai importante cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Giurgiu – Tulcea şi în creștere pe sectorul Bechet – Zimnicea.