Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.02.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.02.2019 ora 07.00 – 13.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor lichide înregistrate și propagării, exceptând râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Bârlad, bazinele superioare ale: Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, Cernei și Jiului, unde au fost în scădere și cursurile inferioare ale: Argeșului și Ialomiței, bazinul superior al Mureșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, Siretul (exceptând Bârladul și cursurile inferioare ale Sucevei, Moldovei și Bistriței), bazinul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare. 
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, mai mici (30-90% din valorile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Timiș, Moravița, Jiu, Vedea, Prahova, Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Crasnei și Barcăului, bazinul superior și mijlociu al Mureșului și bazinele inferioare ale Begăi, Bârzavei, Oltului și Bistriței.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal și pod de gheaţă) existente pe unele râuri din Moldova și bazinele superioare ale Mureșului, Lotrului și, izolat, Oltului au fost în intensificare și extindere.
Predomină gheaţa la maluri, podurile de gheaţă fiind prezente pe cursurile superioare ale Siretului și Bistriţei.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.02 – 13.02.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6900 m3/s, peste media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călărași – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.02.2019 ora 07.00 – 14.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi îngeneral în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița și cursul superior al Prutului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Pe râurile din bazinele: Siret (exceptând Bârladul), bazinul mijlociu și inferior al Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relative staționare.
Formațiunile de gheață existente vor fi în intensificare și ușoară extindere, fiind posibilă formarea și curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele sectoare de râu din zonele de deal și munte din centrul și nordul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi în creştere pe sectorul Hârşova – Tulcea.