Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
11.12.2018 ora 07.00 – 12.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Barcău şi Crişuri, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării. 
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Caraş, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) au fost în diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11 – 12.12.2018 a fost în creştere,  având  valoarea  de 3200  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii   decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
12.12.2018 ora 07.00 – 13.12. 2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile creşteri ușoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării.
Formațiunile de gheață vor fi în diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Corabia şi  în scădere pe sectorul Tr.Măgurele – Tulcea.