Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței, unde au fost în creştere datorită precipitaţiilor înregistrate și propagării și cursurile inferioare ale Mureșului, Timișului, Sucevei, Trotușului și Siretului, unde au fost în creștere prin propagare. Pe cursul mijlociu și inferior al Prutului debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Crasna, Crişul Repede, Iara, Cerna, Suceava, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, unii afluenţi ai Someșului Mare, Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului, Prutului, bazinele superioare ale Timișului și Argeşului și bazinul inferior al Oltului.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11 – 12.05.2018 a fost staţionar, având valoarea de 6200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.05.2018 – 13.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna și bazinele superioare ale Timișului și Jiului, unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate și propagării și cursul inferior al Siretului, unde vor fi în creștere prin propagare. Pe cursurile inferioare ale Mureșului și Timișului și pe cursul mijlociu și inferior al Prutului debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din sud-vestul țării și zonele de deal și munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia şi pe sectorul Corabia – Tulcea şi în creștere pe sectorul Calafat – Bechet.