Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.04.2019 ora 07.00 – 12.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creştere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zapadă din zona montană și propagării, exceptând cursul superior al Siretului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale și creșteri mai însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele superioare și mijlocii ale Timișului, Pogănișului, Bârzavei, Carașului, ca urmare a precipitațiilor lichide mai însemnate cantitativ căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Firiza, bazinele superioare ale Turului, Someșului Mare, Crișului Repede, Bârzavei, bazinele superioare și mijlocii ale Buzăului, Putnei și Bistriței și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Bistra, Moravița, Craraș, Vedea, Tazlău, Bârlad, pe afluenţii Bistriței și Prutului și, izolat, în bazinele superioare ale Oltului și Argeșului. 
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11.04 – 12.04.2019 a fost în creştere, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Cernavodă și în scădere pe sectoarele Calafat – Tr. Măgurele și Vadu Oii – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.04.2019 ora 07.00 – 13.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zapadă din zona montană și propagării, exceptând cursul inferior al Prutului, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri din sudul și sud-vestul țării, ca urmare a precipitațiilor lichide mai însemnate cantitativ prevăzute.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat și Giurgiu – Vadu Oii, în scădere pe sectorul Bechet – Zimnicea și relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.