Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
11.03.2019 ora 07.00 – 12.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret și Prut și numai prin propagare pe Someș aval Beclean, și pe cursurile inferioare ale Lăpușului, Crișului Repede și Crișului Negru.
Pe celelalte râuri debitele au fost  în general în scădere.
Creșteri importante de debite și niveluri cu depășirea COTELOR DE ATENŢIE s-au înregistrat pe cursurile superioare ale Mureșului, Arieșului, Oltului, pe cursurile inferioare ale Izei și Lăpușului datorită debitelor mari din amonte și de pe afluenți, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării viiturilor anterioare.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Olt la stația hidrometrică Micfalău  (210+10)-jud. CV.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Iza – Vadu Izei (300+17)-jud. MM, Mara – Vadu Izei (180+5)-jud. MM, Ilva – Poiana Ilvei (150+35)-jud. BN, Lăpuș –Răzoare (150+38)-jud. MM și Lăpușel (350+16)-jud. MM, Mureș – Stânceni (170+16)-jud. MS și Gălăoaia (170+4)-jud. MS și Arieș – Scărișoara (120+4)-jud. AB. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crișul Repede, Mureș (exceptând Târnava Mare), Bega, Caraș, Nera, Cerna, Cibin, Prahova, Siret (exceptând Bârladul), bazinul superior și mijlociu al Crișului Negru și bazinele superioare ale Crișului Alb, Jiului și Oltulului.  
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) au fost în diminuare, restrângere şi eliminare, fiind prezente numai în bazinele superioare ale Mureşului, Bistriţei şi Lotrului.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11 – 12.03.2019 a fost în creștere având valoarea de 5500 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Călărași – Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Oltenița.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
12.03.2019 ora 07.00 – 13.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte și propagării pe râurile din sud – vestul și sudul țării și numai prin propagare pe Siret, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului și cursurile inferioare ale Arieșului și afluenților de dreapta ai Siretului.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad și Prut, debitele vor fi staționare, iar pe celelate vor fi în general în scădere.
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) vor fi în ușoară extindere și intensificare pe râurile mici din nordul țării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Bechet și Brăila– Tulcea,în scădere pe sectorul Corabia – Călăraşi şi staţionare pe sectorul Cernavodă – Vadu Oii.