Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.02.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.02.2019 ora 07.00 – 12.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Siret, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea, unde au fost staționare.
Creșteri ușoare de debite datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării s-au înregistrat pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Bârzava, bazinele superioare și mijlocii ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor,Timișului, Carașului, Nerei și Cernei. 
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, mai mici (30-90% din valorile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice:Tur, Crasna, Barcău, Târnava Mică, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița,Vedea, Bârlad, bazinul superior al Mureșului și Bistrița inferioară.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, pod de gheaţă și năboi) existente pe râurile din Moldova, bazinele superioare ale Mureșului, Arieșului, Jiului, Lotrului, și izolat, Oltului s-au menținut fără modificări importante.
Predomină gheaţa la maluri, podurile de gheaţă fiind prezente pe cursurile superioare ale Siretului, Bistriţei şi unii afluenţi ai Trotușului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11.02 – 12.02.2019 a fost în scădere, având valoarea de 7200 m3/s, peste media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 2.02.2019 ora 07.00 – 13.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi îngeneral în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut, bazinul inferior al Oltului și cele din Dobrogea unde vor fi staționare. Pe râurile din Banat și bazinul hidrografic Jiu se vor produce usoare creșteri de debite datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide în curs, celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formațiunile de gheață existente vor fi în intensificare și ușoară extindere, fiind posibilă formarea și curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele sectoare de râu din zonele de deal și munte din centrul și nordul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu, staţionare la Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.