Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, unde au fost în scădere ușoară.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița și pe râurile din Dobrogea debitele au fost în creștere ușoară datorită precipitațiilor înregistrate.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente în bazinele superioare ale unor râuri mici din zonele de munte din vestul, nordul și centrul ţării s-au menținut fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile  multianuale  lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Prut, Bârlad, bazinele mijllocii și inferioare ale Crișurilor, Mureșului, bazinul inferior al Oltului, bazinul superior și mijlociu al Ialomiţei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11.01.2018 – 12.01.2018 a fost în creștere ușoară, având valoarea de 7800 m3/s, peste media multianuală a lunii  ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Brăila – Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet – Vadu Oii.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.01.2018 – 13.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, bazinul inferior al Oltului, unde vor fi în creștere ușoară datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte datorită precipitațiilor slabe, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente pe unele râuri din zonele de munte din nordul și centrul țării se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (7800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Bechet, în scădere pe sectorul Corabia – Galaţi şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.