Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Siret, afluenții Prutului şi cele din Dobrogea, unde au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval și propagării, cursurile inferioare ale Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, unde au fost în creștere prin propagare și râul Prut, unde au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din nordul Crișanei, Moldovei, din Dobrogea, zonele de deal și munte datorită precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Crasna, Crişul Repede, Iara, Cerna, Suceava, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, unii afluenţi ai Someșului Mare, Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului, Prutului, Timișului superior, Argeşului superior şi Oltului inferior.
În interval au fost emise două ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10 – 11.05.2018 a fost staţionar, având valoarea de 6200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.05.2018 – 12.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Buzău, Rm. Sărat, Trotuș, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei și Siretului, unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate și propagării, cursurile inferioare ale Mureșului, Timișului, Bârzavei, unde vor fi în creștere prin propagare și râul Prut, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din sud-vestul, sudul, estul țării și zonele de deal și munte datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staționar (6200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Bechet și în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.