Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.02.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.02.2020 ora 07.00 – 11.02.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Arieș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și  bazinele superioare si mijlocii ale Crișului Negru, Crișului Alb, Begăi și Timișului, iar pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava și pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare.
Pe celelalte râuri, debitele au fost, în general, în scădere. 
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheață) existente pe râurile din Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia și Moldova s-au menținut fără modificări importante. 
Curge năboi pe Iza, Mara, Someșul Mare, Lăpuș, Râul Doamnei, Ialomicioara, cursurile superioare ale Mureșului, Oltului, Moldovei și Bistriței.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, în jurul și peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele: Arieș, Târnava Mică, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, Suceava și Sitna, pe cursurile superioare ale Siretului, Moldovei și Bistriței, şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Moraviţa, Vedea, Jijia, pe unii afluenți ai Jiului inferior (Coșuștea, Amaradia), ai Oltului inferior (Mamu, Beica, Olteţ) și ai Argeșului (Râul Doamnei), pe râul Tazlău, în bazinele Bârladului și Jijiei și cursul inferior al Bistriței.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10.02.2020 – 11.02.2020 a fost în creștere, având valoarea de 6400 m3/s, peste media  multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.02.2020 ora 07.00 – 12.02.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și afluenții Mureșului inferior și în general staționare pe celelalte râuri.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri din Crișana și Banat.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) se vor menține fără modificări importante, intensificându-se curgerile de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele sectoare de râu din nordul și centrul țării.
 
 b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (6600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere.