Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.01.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
10.01.2020 ora 07.00 – 11.01.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând afleunţii de dreapta ai Siretului unde au fost în creştere.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) existente în majoritatea bazinelor hidrografice au fost în diminuare şi restrângere, exceptând cele din centru unde s-au menţinut fără modificări importante.
Creşteri izolate de niveluri şi debite s-au mai înregistrat şi pe unele râuri din centrul şi vestul ţării ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă.
Curge năboi pe unele râuri din nordul, centrul şi estul ţării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe unele râuri din bazinul superior și mijlociu al Jiului (Jaleş, Bistriţa, Motru), pe unii afluenţi ai Oltului de pe sectorul inferior (Olănești, Luncavăț), pe cursul mijlociu şi inferior al Moldovei şi pe unele râuri din Dobrogea (Slava, Hamangia, Râmnic) și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Alb, Crişul Negru, Moraviţa, Nera, Bârlad, Jijia, pe cursurile inferioare ale Someşului şi Bistriţei, unii afluenţi ai Someşului (Sălăuţa, Şieu, Bistriţa, Ilişua, Lonea, Fizeș, Lăpuş, Cavnic), pe unii afluenţi ai Mureşului (Luţ, Feernic, Vişa, Ampoi, Sebeș, Râul Mare, Cerna) şi pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu (Homorod, Hârtibaciu). 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10.01.2020 – 11.01.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3700 m3/s, sub  media multianuală a  lunii  ianuarie (4950 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
11.01.2020 ora 07.00 – 12.01.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare. 
Sunt posibile creșteri ușoare de debite ca urmare a efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe unele râuri mici din vestul şi centrul ţării.
Formațiunile de gheță (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) existente pe majoritatea râurilor vor fi în diminuare și ușoară restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.