Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.01.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.01.2019 ora 07.00 – 11.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Jijia și bazinul superior și mijlociu al Oltului, unde au fost în scădere ușoară.
Creșteri izolate de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri din Dobrogea ca urmare a precipitațiilor lichide căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice:  Suceava, Moldova, Trotuș, pe cursul superior şi mijlociu al Siretului, cursul superior al Prutului și pe râurile din Dobrogea şi sub 30% din mediile multianuale, izolat, în bazinele superioare ale Crasnei, Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și pod de gheaţă) existente în majoritatea bazinelor hidrografice, au fost în extindere și intensificare.
Predomină podurile de gheață pe râurile din Maramureș, estul Transilvaniei, centrul și nordul Moldovei, iar pe celelate gheața la maluri.
Curge năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile Someş, Mureș, Răstolița, Arieș, Bistrița (afluent al Siretului), Neagra, cursul mijlociu al Trotușului, cursurile inferioare ale Crișului Alb, Argeșului, Dâmboviței și Bârladului. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10.01 – 11.01.2019 a fost în scădere, având valoarea de 3500 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.01.2019 ora 07.00 – 12.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Siret, Prut și bazinul superior şi mijlociu al Oltului, unde vor fi în scădere ușoară.
Formațiunile de gheață existente în majoritatea bazinelor hidrografice vor fi în extindere și intensificare. 
Vor predomina podurile de gheață pe râurile din nordul, centrul și estul țării.
Se va intensifica curgerea de năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile din sudul țării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.