Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.12.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
09.12.2020 ora 07.00 – 10.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor lichide căzute în interval, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi pe cursul inferior al Mureşului.
Pe celelalte râuri, debitele au fost relativ staţionare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente în bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someș, bazinele superioare ale Mureșului, Oltului, au fost în restrângere și diminuare, iar cele din bazinele Sucevei, Moldovei, Bistriței și Trotușului s-au menţinut fără modificări importante. 
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) în bazinele hidrografice: Vaser, Iza, Mara, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crişuri, Tazlău, Rm. Sărat, Milcov, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09.12 – 10.12.2020 a fost în creştere, având valoarea de 3600 m3/s,  sub  media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
10.12.2020 ora 07.00 – 11.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, celor în curs, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi pe cele din Dobrogea.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi relativ staţionare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheață) vor fi în uşoară diminuare şi restrângere, exceptând cele din bazinele Sucevei, Moldovei, Bistriţei şi Trotuşului, unde se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Oltenița şi relativ staţionare pe sectorul Călărași – Tulcea.