Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
09.07.2021 ora 07.00 – 10.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, în scădere, exceptând cursurile Someșului Mic și Timișului, cursul inferior al Mureșului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, bazinul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mic, Călmățui, Prahova, Bistrița, bazinul superior al Oltului, cursul Prutului, cursurile superioare ale Moldovei, Trotușului, Putnei și pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Mara, Crișul Negru, Crișul Repede, Bistra, Nera.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09.07.2021 – 10.07.2021 a fost staționar, având valoarea de 3700 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
10.07.2021 ora 07.00 – 11.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului Mic și Timișului, cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, bazinul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, pe unele râuri mici, îndeosebi din zona de deal și de munte din vestul și nord-vestul țării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere ușoară pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.