Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.05.2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Siret, Bârlad, cursurile superioare ale Crişului Repede, Jiului, Oltului şi pe râurile din Dobrogea şi în scădere pe Prut. 
Pe celelalte râuri, debitele au fost relativ staționare.
Creşteri de niveluri şi debite s-au mai înregistrat pe râurile mici din zonele de deal şi de munte din nordul, vestul şi centrul ţării ca urmare a precipitaţiilor, cu caracter de aversă căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Crasna, Crişul Repede, Iara, Cerna, Suceava, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe unii afluenţi ai Buzăului, Trotuşului, Prutului, Argeşului superior şi Oltului inferior.
În interval au fost emise cinci ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09 – 10.05.2018 a fost staţionar, având valoarea de 6200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s)  .
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Oltenița – Tulcea și în creștere pe sectorul Corabia – Giurgiu.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.05.2018 – 11.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Siret, Bârlad, cursul superior al Oltului şi pe râurile din Dobrogea şi în scădere pe Prut.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din sud-vestul și estul ţării și din zonele de deal şi de munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, prognozate.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară creştere (6300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia, în scădere pe sectoarele Calafat – Tr. Măgurele şi Cernavodă – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Călăraşi.