Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.03.2019
ora 07.00 – 10.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, afluenţii de dreapta ai Siretului, bazinul superior şi mijlociu al Someşului şi bazinul superior al Oltului, unde au fost în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Arieş, Nera, Cibin, Suceava, Moldova, bazinele superioare ale Timişului, Carașului şi Cernei și  pe  cursurile  superioare ale Jiului, Buzăului şi Putnei şi  mai  mici  (sub 30 %) pe afluenţii Bârladului şi Prutului. 
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) au fost în diminuare, restrângere şi eliminare, fiind prezente numai în bazinele superioare ale Mureşului, Bistriţei şi Lotrului.
Este în vigoare Atenţionarea Hidrologică nr. 6 din 09.03.2019.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09 – 10.03.2019 a fost în creștere având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, în creștere pe sectorul Bechet – Călăraşi şi relativ staţionare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.03.2019
ora 07.00 – 11.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuş, Arieş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, bazinul superior şi mijlociu al Someșului, bazinele superioare ale Crişului Repede, Crişului Negru, Mureşului, Timişului, Oltului şi pe afluenţii de dreapta ai Siretului. 
Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ  staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, creșteri de debite și niveluri cu posibile efecte de inundaţii locale şi depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri din jumătatea de vest a ţării.
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) existente vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Se menține în vigoare Atenţionarea Hidrologică nr. 6 din 09.03.2019.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (5100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere.