Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, unde au fost în scădere ușoară. Pe cursul Someșului debitele au fost în creștere prin propagare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente în bazinele superioare ale Bistriţei, Moldovei şi Tazlăului s-au menținut fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile  multianuale  lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Vedea, Argeș, Prut, Bârlad, bazinele mijllocii și inferioare ale Crișurilor, Mureșului, Jiului, bazinele superioare și mijlocii ale Oltului și Ialomiţei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09.01.2018 – 10.01.2018 a fost  staţionar, având  valoarea  de 7600 m3/s,  peste  media  multianuală  a lunii  ianuarie  (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.01.2018 – 11.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someş (exceptând Someşul Mic) unde vor fi în scădere uşoară.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte din nord-vestul şi sud-vestul ţării datorită precipitațiilor slabe cantitativ, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente pe unele râuri din zonele de munte din nordul și centrul țării  se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la  Gruia şi pe sectorul Corabia –  Tulcea şi în scădere pe sectorul Calafat – Bechet.