Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.12.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.12.2020 ora 07.00 – 09.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinul Buzăului, cursul superior al Prutului, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Timișului și Bârzavei, cursul mijlociu și inferior al Mureșului și râurile din Dobrogea unde au fost în ușoară creștere datorită cedării apei din stratul de zăpadă, propagării, evoluției formațiunilor de gheață și a precipitațiilor lichide căzute în interval.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheață) s-au menținut fără modificări semnificative.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursurile mijlocii ale Siretului și Prutului și pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) în bazinele hidrografice: Vaser, Iza, Mara, Tur, Lăpuș, Crasna, Crişuri, Barcău, Tazlău, Rm. Sărat, Milcov, Bârlad, pe cursul inferior al Bistriței, pe afluenţii Prutului şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.12 – 09.12.2020 a fost în creştere, având valoarea de 3400 m3/s,  sub  media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.12.2020 ora 07.00 – 10.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în ușoară creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, propagării și evoluției formațiunilor de gheață cu probabilitate mai mare în partea de sud şi sud-vestul a țării.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheață) existente vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Oltenița şi în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.