Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.12.2019 ora 07.00 – 09.12.2019 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Arieş, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, unde au fost în creștere ușoară ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, izolat pod de gheață) prezente pe râurile din Maramureș, Transivania, izolat în Crișana au fost în diminuare și ușoară restrângere, iar cele prezente pe râurile din Moldova s-au menţinut fără modificări importante.
Curge năboi pe Mara, Mureşul superior şi afluentul său Răstoliţa, pe Bistriţa superioară (afluent al Siretului), iar podul de gheaţă este prezent pe râurile din zonele montane din nordul şi centrul ţării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-100% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe: Mara, Tur, Crasna, Barcău, Crişul Alb, Crişul Negru, Bega Veche, Moraviţa, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, unii afluenţi ai Someșului (Şieu, Ilişua, Lonea, Lăpuş, Cavnic) și Mureșului (Luţ, Comlod, Feernic, Vișa, Secaș, Ampoi, Sebeş, Râul Mare).
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.12.2019 – 09.12.2019 a fost staționar, având valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere.
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.12.2019 ora 07.00 – 10.12.2019 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crişuri şi Arieş, unde vor fi în creștere ușoară datorită efectului combinat al precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă și propagării.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, izolat pod de gheață) prezente pe râurile din zonele montane din nordul, centrul şi estul țării vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare, menţinându-se podurile de gheaţă pe râurile din nordul Moldovei.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.