Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.12.2018
ora 07.00 – 09.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Lăpuş, Bistriţa, Mureş superior, Crasna, Barcău şi Crişuri unde au fost în creştere ca efect combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării şi cursul superior al Prutului pe care debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-100% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) au fost în uşoară diminuare şi restângere.
 Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08 – 09.12.2018 a fost staţionar, având  valoarea  de 2900  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  decembrie   (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Călăraşi și în creștere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.12.2018
ora 07.00 – 10.12. 2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, pe afluenţii de dreapta ai Siretului şi pe râurile din bazinele superioare ale Mureşului şi Oltului unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Formaţiunile de gheaţă vor fi în uşoară diminuare şi restângere.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă și în creștere pe sectorul Hârşova – Tulcea.