Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
08.08.2020 ora 07.00 – 09.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice, Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, bazinul superior și mijlociu al Jiului și cursul superior al Prutului unde au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri izolate de niveluri şi debite s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, din sud – vestul, vestul și nordul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe: Arieș, Jiu, Cibin, Lotru, Olteţ, pe cursul superior al  Trotuşului, cursul inferior al Begăi și pe cursul Prutului aval Rădăuţi Prut și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Bârlad, Rm. Sărat și Jijia.
În interval au fost emise opt ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.08 – 09.08.2020 a fost în creștere, având valoarea de 4100 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Bechet și în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
09.08.2020 ora 07.00 – 10.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exeptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului și Oltului unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte,  din vestul și sud – vestul țării,  datorită precipitațiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.