Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.08.2019 ora 07.00 – 09.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeş, Ialomiţa, cursul Prutului, bazinul inferior al Oltului şi râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.
Creşteri izolate de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din centrul şi din sudul ţării, ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Târnava Mare, Jiu (exceptând râul Motru), Olteţ, Ialomița, Buzău, Moldova, bazinul superior al Oltului, unii afluenţi ai Argeşului inferior, cursul superior al Putnei, cursul mijlociu și inferior al Mureşului, cursul inferior al Begăi şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unii afluenți ai Bârladului, pe Sitna, Jijia şi unii afluenţi al Siretului.
În interval au fost emise 4 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.08 – 09.08.2019 a fost staţionar, având   valoarea  de  3400  m3/s,  sub  media   multianuală   a   lunii   august  (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.08.2019 ora 07.00 – 10.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeş, Ialomiţa, cursul Prutului, bazinul inferior al Oltului şi râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, pe unele râuri din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.