Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.06.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.06.2021 ora 07.00 – 09.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, afluenții Prutului, cele din Dobrogea unde au fost staționare și cursul inferior al Prutului unde au în creștere datorită propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri de niveluri și debite, s-au produs pe unele râuri mici din sudul Banatului, estul Transilvaniei, Oltenia și Muntenia datorită precipitațiilor sub formă de aversă, cu caracter torențial, izolat insemnate cantitativ, cazute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Neajlov, Ialomița, bazinul superior al Jiului, bazinul  mijlociu al Oltului, bazinul inferior al Argeșului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat şi Bârlad. 
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.05.2021 – 09.06.2021 a fost în scădere, având valoarea de 5700 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.06.2021 ora 07.00 – 10.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice:Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, afluenții Oltului inferior și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și formarea de viituri rapide, cu efecte de inundații locale sunt posibile pe unele râuri mici din zonele montane din sudul, centrul și estul țării, datorită precipitațiilor, însemnate cantitativ, sub formă de aversă, cu caracter torențial, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.