Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca efect combinat al precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Moldova, Bistriţa, Trotuş şi în bazinele superioare ale Mureșului, Oltului şi Prutului. Pe celelalte râuri debitele au fost relativ staţionare.
Datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai însemnate cantitativ, s-au înregistrat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri pe unele râuri mici din nord-vestul, centrul şi estul ţării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Cerna, pe unii afluenţi ai Oltului superior şi mijlociu, Timișului superior, Argeşului superior, pe Siret şi unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Putna, Rm.Sărat, Buzǎu, Bârlad) și pe Prut şi mai mari (70-100%) pe cursurile superioare ale Arieşului, Jiului, Prahovei, Trotuşului şi pe râurile din Dobrogea. 
În interval au fost emise nouă ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.06 – 09.06.2018 a fost staţionar, având valoarea de 4400 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Zimnicea – Tulcea, în creştere pe sectorul Calafat – Bechet şi relativ staţionare pe sectorul Corabia – Tr. Măgurele.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.06.2018 – 10.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca efect combinat al precipitațiilor  prognozate  și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt mijlociu şi numai prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Moldova, Bistriţa, Trotuş şi pe cursul mijlociu al Mureşului. Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din vestul, nordul și centrul țări şi din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi  mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (4400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi staţionare pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.