Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
08.04.2019 ora 07.00 – 09.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice ale Crișurilor și cursul inferior al Mureșului unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Jijia și bazinul superior al Mureșului, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Vișeu, Valea Rea, Cavnic, Firiza, bazinul superior al Crișului Repede și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Bistra, Moravița, Cerna, Vedea, Tazlău, Bârlad, pe afluenţii Bistriței și Prutului și, izolat, în bazinele superioare ale Oltului și Argeșului. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.04–09.04.2019 a fost în creștere, având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
09.04.2019 ora 07.00 – 10.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Putna, Rm. Sărat, Trotuș, bazinle superioare și mijlocii ale Vedei, Argeșului și Ialomiței, afluenții Oltului mijlociu și inferior și râurile din Dobrogea unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici zonele de munte, în special pe cele din nordul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute, izolat sub formă de aversă, și cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Calafat  şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.