Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.03.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.03.2021 ora 07.00 – 09.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad și cele din Dobrogea unde au fost staționare, iar pe cursul inferior al Prutului au fost în creștere datorită propagării.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) existente în bazinele hidrografice ale râurilor Moldova, Bistrița, izolat în bazinele Vișeu, Iza, Someș, bazinele superioare ale Crișului Repede,  Mureșului și Arieșului au fost în intensificare și ușoară extindere, iar cele existente în bazinele superioare ale râurilor Olt, Argeș și Ialomița s-au menținut fără modificări importante.  
Curge năboi (zăpadă inghețată în albie)  pe cursurile superioare ale Mureșului, Moldovei și Bistriței.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) în bazinele superioare ale râurilor: Jiu, Lotru, Prahova, pe cursul superior al Prutului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Bega Veche, Amaradia, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad și Tazlău şi pe unii afluenți ai Oltului inferior.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.03.2021 – 09.03.2021 a fost în scădere, având valoarea de 6000 m3/s, sub  media  multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
  În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.03.2021 ora 07.00 – 10.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri și Mureș unde vor fi în scădere.
Datorită precipitațiilor lichide prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă se pot produce creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din sud –vestul și sudul țării.
Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri) vor fi în uşoară extindere şi intensificare pe râurile din zonele montane din nordul și centru țării, iar cele existente pe celelalte râuri se vor menține fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.