Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul inferior al Someșului au fost în scădere ușoară.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente în bazinele superioare ale Bistriței, Moldovei şi Tazlăului  se mențin fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile  multianuale  lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Cerna, Vedea, Argeș, Prut, Bârlad, bazinele mijllocii și inferioare ale Crişului Alb, Crişului Repede, Mureșului, Jiului şi Oltului şi bazinul superior și mijlociu al Ialomiţei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.01.2018 – 09.01.2018 a fost  staţionar, având  valoarea  de 7600 m3/s,  peste  media  multianuală  a lunii  ianuarie  (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia, în creştere pe sectorul  Calafat – Brăila şi relativ staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.01.2018 – 10.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte din nordul, vestul și centrul ţării datorită precipitațiilor slabe cantitativ, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente pe unele râuri din zonele de munte din nordul și centrul țării vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în uşoară scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.