Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.11.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.11.2021 ora 07.00 – 08.11.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnava Mică, bazinul superior al Mureșului, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului și Cibinului unde au fost în creștere datorată precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul mijlociu și inferior al Mureșului, bazinele superioare ale Jiului şi Cibinului, pe cursul Ialomiței și pe cursul inferior al Prahovei debitele au fost în scădere. 
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-70%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuş, Someșul Mic, Crișul Repede, Crişul Negru, Crişului Alb, Arieș, cursul mijlociu și inferior al Bârzavei, și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Nera, Cerna, Jiu, Tazlău, Jijia, în bazinul superior al Ialomiței, izolat în bazinul Argeșului și în bazinul inferior al Oltului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07.11.2021 – 08.11.2021 a fost în creștere, având valoarea de 3000 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, relativ staționare pe sectorul Corabia – Călărași și în scădere pe sectorul  Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.11.2021 ora 07.00 – 09.11.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi  în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Someș, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale râurilor Jiu, Argeș, Ialomița, Buzău, Suceava, Moldova, Bistrița și Trotuș, bazinul superior și mijlociu al Oltului și pe afluenții Prutului superior. 
Pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur și din bazinul mijlociu și inferior al Jiului debitele vor fi în scădere și relativ staționare pe celelalte râuri.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (3600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.