Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.06.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
07.06.2020 ora 07.00 – 08.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, cursurile inferioare ale Mureșului și Prutului, unde au fost în creștere datorită precipitaţiilor căzute în interval și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare, Someșul Mic, Siret (exceptând bazinul Bârladului și Bistriței care au fost staționare), bazinul superior și mijlociu al Mureșului, cursul inferior al Oltului și cursurile mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței, debitele au fost în scădere ușoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-40% din mediile multianuale lunare, mai mari (40-90% din normalele lunare) în bazinele hidrografice: Someș, Târnavele, Bârzava, Jiu, Vedea, Teleorman, Neajlov, Prahova, Suceva, Moldova, Bistriţa, Trotuș, Putna, Rm. Sărat și pe râurile din Dobrogea, pe cursul Mureşului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului și Argeșului și peste normalele lunare pe râurile din bazinul hidrografic Vișeu și pe cursul superior al Prutului.
În interval au fost emise două ATENŢIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07.06 – 08.06.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3300 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă și în creștere pe sectorul Hârșova – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
08.06.2020 ora 07.00 – 09.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Someșul Mic, Lapuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursurile inferioare ale Vișeului, Izei, Turului şi Prutului, care vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării. 
Pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare, Buzău, Putna, Trotuș, bazinul superior și mijlociu al Mureșului, cursurile inferioare ale Oltului, Argeșului, Ialomiței și Siretului, debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zona montană, în special pe cele din vestul țării, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă şi cu caracter torențial.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galați și în creștere pe sectorul Isaccea – Tulcea.